Taxiwet herzien: ondernemersexamen verdwijnt definitief per 1 januari 2016

Gepubliceerd op 09-12-2015 om 10:22
Sharon Dijksma, staatssecretaris Infrastructuur en Milieu

De vakbekwaamheidseis voor de ondernemersvergunning taxi verdwijnt per 1 januari 2016 definitief. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de taxiwet aangepast en deze treedt over een paar weken direct in werking. Voor het starten van een taxibedrijf hoeft vanaf dan alleen nog 1500 euro betaald te worden aan KIWA en moet een VOG overlegd worden. Reacties op de evaluatie Taxiwet hebben tot twee aanpassingen geleid: straattaxi’s worden uitgesloten van zowel de vrijstelling van de taxameterplicht als de mogelijkheid om op digitale wijze het ritbewijs aan te bieden én zij moeten de tariefkaart en de informatie over klachtafhandeling fysiek kenbaar maken.

De eis van vakbekwaamheid werd eerder dit jaar door de inmiddels vertrokken staatssecretaris Mansveld gezien als overbodig. “In de praktijk heeft deze onvoldoende toegevoegde waarde voor de consument, terwijl deze wel aanmerkelijk administratieve lasten oplevert voor toekomstige ondernemers.” Staatssecretaris Dijksma heeft in de huidige regeling dit standpunt overgenomen.

Vijf wijzigingen

In de ministeriele regeling worden de vijf wijzigingen zoals aangekondigd in de evaluatie Taxiwet in mei 2015 doorgevoerd. Dit zijn:

  1. een vrijstelling van de eis van vakbekwaamheid als onderdeel van de ondernemersvergunning
  2. een vrijstelling van de wettelijke eis van de fysieke aanwezigheid van het vergunningbewijs in het taxivoertuig
  3. in de regelgeving wordt vastgelegd dat het ritbewijs elektronisch aan de consument mag worden aangeboden; deze mogelijkheid geldt niet voor taxivervoer dat wordt aangeboden op de openbare weg
  4. informatie over tarieven en klachtafhandeling mag ook langs elektronische weg duidelijk kenbaar worden gemaakt aan de consument; deze mogelijkheid geldt niet voor taxivervoer dat wordt aangeboden vanaf de openbare weg
  5. de taxameterplicht wordt afgeschaft voor taxi’s die uitsluitend worden gebruikt voor vervoer tegen vooraf afgesproken vaste tarieven en voor zover het taxivervoer met deze taxi niet wordt aangeboden op de openbare weg

Er liggen nog twee extra voorstellen die in een later stadium (waarschijnlijk 2016/2017) worden doorgevoerd. Dit zijn:

  1. Het schrappen van de plicht voor taxichauffeurs de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) iedere vijf jaar te vernieuwen.
  2. Het schrappen van de VOG eis voor ondernemers waarmee de ondernemersvergunning op termijn helemaal kan verdwijnen.

Twee aanpassingen

Er zijn aan de hand van een internetconsultatie twee wijzigingen doorgevoerd in de regeling. Deze consultatie leverde 20 reacties op, van particulieren, belangenorganisatie Rover, KNV en twee gemeenten. Dit heeft twee wijzigingen als gevolg:

  • Taxivervoer aangeboden vanaf de openbare weg wordt uitgesloten van zowel de vrijstelling van de taxameterplicht als de mogelijkheid om op digitale wijze het ritbewijs aan te bieden.
  • Ook moet taxivervoer, aangeboden vanaf de openbare weg, de tariefkaart en de informatie over klachtafhandeling fysiek kenbaar maken.

De bezwaren in de consultatie richtten zich ook vooral op het afschaffen van de vakbekwaamheidseis voor ondernemers. Staatssecretaris Dijksma brengt hier geen aanpassingen in aan. “De taxiregelgeving is opgesteld met het oog op kwaliteit van de dienstverlening voor de reiziger en heeft niet als doel de markt af te schermen. Net zoals bij het midden- en kleinbedrijf behoort het tot de eigen verantwoordelijkheid van een ondernemer om zich te bekwamen in het vak. Zo is ook jaren geleden het middenstandsdiploma geschrapt. Het ontwikkelen van een keurmerk of certificaat voor vakbekwaamheid van ondernemers past meer bij de branche zelf.”

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?