UberX-chauffeurs houden nog minder over aan taxiritje

Uber, UberPop, app, taxi, snorder, chauffeur

Taxichauffeurs die voor UberX rijden, krijgen voortaan fors minder voor een ritje. Uber heeft namelijk besloten de prijzen van UberX per direct te verlagen. Het starttarief is met 50% verlaagd naar 1 euro. De kilometerprijs is met 21% verlaagd naar een schamele 1,10 euro per kilometer. Het tijdstarief blijft 25 cent per minuut. Dat heeft Uber laten weten aan alle chauffeurs. Van die prijzen moet nog wel de 25% commissie aan Uber vanaf.

Uber beweert dat door de lagere prijzen de omzet per uur zal toenemen. “Hierdoor zullen meer gebruikers voor Uber kiezen en vaker (lange) ritten bestellen”, aldus Uber.

Omzetgarantie

Om alvast te wennen aan de nieuwe lagere prijzen geeft Uber de komende maand een omzetgarantie vanaf 24 euro per uur in de spits. Dat betekent dat de chauffeur na aftrek van commissie een schamele 18 euro per uur overhoudt. Daar moet hij zijn uurloon, verzekering, onderhoud en afschrijving auto, arbeidsongeschiktheidsverzekering en alle andere investeringen nog van betalen.

In de Verenigde Staten is Uber al langer bezig met het continu verlagen van de tarieven, zodra de poule van chauffeurs groot genoeg is. Omdat deze chauffeurs al hebben geïnvesteerd in hun voertuig en geen eigen klanten hebben, zijn ze gedwongen de tariefverlagingen te slikken.

Goedkoop alternatief

UberX werd vorig jaar september geïntroduceerd als goedkoop alternatief voor UberBlack. Bij UberBlack krijgen chauffeurs wel normale taxitarieven uitbetaald. Overigens is het in Nederland nog altijd verboden om een ritprijs te berekenen via een app als die van Uber. Volgens de WP2000 mag dat alleen met een geijkte taximeter, tenzij de chauffeur en klant van tevoren een vaste ritprijs afspreken.

 

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?