Uber stopt definitief met UberPop in Nederland

Gepubliceerd op 18-11-2015 om 16:19
UberPop, Uber, vervoersdienst, particulieren

Taxidienst UberPop stopt definitief in Nederland. Uber laat woensdag weten op de eigen website dat de dienst vanaf vrijdagmiddag geen ritten meer rijdt. De reden is volgens het bedrijf dat de dienst ‘een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van wet- en regelgeving’.

De illegale taxidienst, waarbij particulieren in hun eigen auto mensen vervoeren, noemt de beslissing zelf ‘teleurstellend’ voor de honderden bestuurders die via het platform de afgelopen maanden extra inkomsten hebben kunnen genereren. Uber blijft nog wel actief met de diensten UberLUX, UberBLACK en UberX.

Illegaal

UberPop werd in de zomer van 2014 gelanceerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport verklaarde toen meteen dat de dienst moest worden beschouwd als illegaal taxivervoer en kondigde daarbij aan om er tegen op te treden. Chauffeurs van het platform kregen boetes en rechtszaken aan hun broek. De rechter gaf ILT gelijk en bevestigde de illegaliteit van UberPop. Toch bleef Uber doorgaan met de dienst.

Daar is nu dus een einde aan gekomen.

Logisch gevolg

KNV vindt het merkwaardig dat UberPop nog zo lang door heeft gelopen. “De Nederlandse regels stellen dat UberPop illegaal is”, zo zegt KNV Taxi-secretaris Hubert Andela. “Dat heeft de rechter ook nogmaals bevestigd. Het is eigenlijk een vertraagd logisch gevolg.”

KNV wil niet per definitie spreken van goed nieuws. “Wel is het zo dat Uber zich beter kan richten op legaal ondernemen”, zegt Andela. “En dat gebeurt nu ook.”

Hard op ingezet

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is blij dat Uber eindelijk heeft ingezien dat de dienst illegaal is. “Wij hebben dit vanaf het begin af aan gezegd. Sindsdien hebben we bijna vijftig aanhoudingen gedaan en dwangsommen opgelegd van bij elkaar ongeveer 450.000 euro”, vertelt ILT-woordvoerder Elif Bagci.

ILT heeft hard ingezet om UberPop een halt toe te roepen, vertelt Bagci. “We hebben een hoop acties in gang gezet. En die hebben nu uiteindelijk hun effect gehad en geleid tot dit resultaat.”

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?