Uber over inval: waarschuwing dat bedrijven niet welkom zijn

Taxidienst Uber noemt de inval van de Inspectie Leefomgeving en Transport een ‘waarschuwing aan technologiebedrijven dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn’.

De inspectiedienst is op dit moment bezig met de inval bij het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in het centrum van Amsterdam, ziet onze verslaggever Merijn Doggen. Ze willen inzage in de afschriften van Uber vanwege de verboden dienst UberPop.

ZIE OOK: Inval bij taxidienst Uber in Amsterdam

Volgens Uber gaat het om een ‘poging concurrentie- en privacygevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen’: “Dit is een waarschuwing aan internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig is.”

Volgens het bedrijf worden ‘gevestigde belangen beschermd’: “Uber is bereid duizenden banen te creëren in Nederland en de Nederlandse economie te versterken. Uber hoopt dat de overheid die voordelen ook ziet en innovatie omarmt in plaats van gevestigde belangen te beschermen die de keuzes van reizigers en bestuurders beperken.”

Via UberPop laten particuliere autobezitters mensen tegen betaling meerijden. Klanten kunnen deze taxi’s oproepen via een app op de smartphone. UberPop is aanzienlijk goedkoper dan een gewone taxirit. De rechter heeft UberPop in december verboden.

Onrust in taxi-branche
UberPop zorgt voor onrust in de taxi-branche. Chauffeurs vinden dat de dienst niet hard genoeg wordt aangepakt. In februari demonstreerden taxichauffeurs uit verschillende steden nog vreedzaam op het Malieveld in Den Haag.

Daarna werd de sfeer grimmiger. Verschillende Uberpop-taxi’s zijn vastgereden door boze chauffeurs die wel een vergunning hebben. Vorige week werden UberPop-chauffeurs belaagd door een groep gemaskerde mannen.

Gepubliceerd door Taxi Arnhem Centrale

 

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?