Taxichauffeurs van Klomp staken vanwege onderbetaling

Klomp, Groepsvervoer, taxi, taxibedrijf

Taxichauffeurs van vervoerder Klomp uit Ede staken vandaag in Utrecht uit protest tegen onderbetaling. Klomp betaalt alleen nog maar de ‘beladen tijd’ uit en niet langer de rit om een klant op te halen. De medewerkers zeggen hierdoor financieel aan de grond te zitten. FNV spande een kort geding aan tegen Klomp omdat het met deze werkwijze de cao zou schenden, maar de rechter bepaalde dat dit toegestaan is omdat anders mogelijk een faillissement het gevolg is.

Klomp verzorgt leerlingen-, ouderen- en gehandicaptenvervoer in verschillende regio’s. Uit protest rijden de chauffeurs vanaf half 12 toeterend en met vlaggen een rondje over de ring Utrecht. Een van de chauffeurs zegt dat de medewerkers Sinterklaas hebben moeten doorbrengen zonder geld, en dat zelfs bij enkelen de deurwaarder al langs is geweest. “Klomp maakt ons leven en dat van ons gezin kapot, en daarom komen we nu in actie”, zei hij.

Rechtszaak

De rechter bepaalde in het kort geding dat FNV Taxi tegen Klomp had aangespannen over de kwestie dat de vervoerder zich niet aan de wet hoeft te houden omdat daar wellicht een faillissement uit voort zou kunnen komen. FNV is boos dat de rechter erkent dat Klomp fout zit, maar hier geen consequenties aan durft te verbinden. “Chauffeurs kunnen al maanden hun rekeningen niet betalen omdat ze maar een deel van het geld krijgen waar ze recht op hebben”, stelt de bond, die zich niet neerlegt bij de uitspraak.

Klomp-directeur Johan van Praet is blij dat de gekozen regelingen op dit moment kunnen worden voortgezet. “Deze bieden een rechtvaardig evenwicht tussen wat op dit moment haalbaar is en het behoud van werkgelegenheid.”

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?