Politie Utrecht neemt auto in beslag van UberPop-chauffeur

Gepubliceerd op 25-02-2015 om 11:39
politie, arrestatie

De politie in Utrecht heeft een proces-verbaal uitgedeeld en vervolgens de auto in beslag genomen van een betrapte UberPop-chauffeur. De politie constateerde dat de man taxivervoer verrichte zonder vergunning. Wel wordt de auto woensdag weer terug gegeven. “Een inbeslagname hoort normaliter niet bij een dergelijke overtreding”, meldt de politiewoordvoerster.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd de UberPop-chauffeur betrapt en staande gehouden door Utrechtse taxichauffeurs op het Jaarbeursplein. Zij hebben vervolgens de politie gebeld.

Wet Personenvervoer

“De politie is er meteen op af gekomen en heeft geconstateerd dat de UberPop-chauffeur de Wet Personenvervoer heeft overtreden”, licht de politie toe. Het gaat om artikel 76 lid 1: Het is verboden taxivervoer te verrichten zonder een daartoe door Onze Minister verleende vergunning.

Het Openbaar Ministerie zal bepalen hoe hoog de boete wordt. Die zal waarschijnlijk 1500 euro bedragen, net zoals de eerdere betrapte UberPop-snorders hebben ontvangen. De chauffeurs kunnen een strafblad tegemoet zien, want snorren is een misdrijf. Ook is er een dwangsom aan hen opgelegd. Ze moeten 10.000 euro betalen als ze nog een keer betrapt worden.

Politie

Er zijn nu boetes uitgedeeld door de politiekorpsen van Rotterdam en Utrecht aan illegale UberPop-snorders. Hoewel de gemeente Amsterdam de bal voor handhaving blijft toespelen naar de ILT, blijkt de burgemeester wel degelijk in staat om UberPop aan te pakken als hij zou willen. De politie staat tijdens het handhaven van de openbare orde en bij uitvoering van de hulpverleningstaak onder het gezag van de burgemeester.

Onderrtussen heeft staatssecretaris Mansveld wel de leden van de Tweede Kamer aangeboden om hen vertrouwelijk bij te praten over de aanpak van UberPop. Dat schrijft ze in een brief als aanvulling op Kamervragen van SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Illegaal taxivervoer

“Niet alle aspecten van de aanpak van illegaal taxivervoer kan ik in de openbaarheid met u delen. Normaal gesproken ben ik transparant over de manier van werken van de ILT en de wijze waarop de inspectie de handhaving uitvoert”, schrijft Mansveld.

“Maar in een zaak als deze, waarin het gaat om illegale praktijken, is discretie over de handhaving instrumenteel voor het succes ervan. Deze discretie is noodzakelijk om te voorkomen dat overtreders teveel kennis krijgen van gebruikte opsporingsmethoden en om te voorkomen dat we daardoor onze eigen handhavers in de weg zitten.”

Aanpak

“Ik kan me echter goed voorstellen dat de Kamer meer wil weten over de wijze waarop de inspectie de illegale praktijken in de taxibranche onderzoekt en aanpakt. Daarom bied ik u een vertrouwelijk gesprek hierover aan met de Inspecteur-generaal”, meldt ze het parlement.

De handhaving van de taxiwetgeving valt onder verantwoordelijkheid van de ILT, voegt Mansveld toe. “De handhaving van de openbare orde, en daar hebben we het over als het gaat om fysieke acties van chauffeurs zoals bijvoorbeeld anderen klemrijden, is in de eerste plaats een zaak van de burgermeesters en de politie in de betrokken gemeenten.”

Openbare orde

Die uitspraak van Mansveld betekent dat wanneer taxichauffeurs willen dat de politie optreedt tegen UberPop-snorders, er eerst een verstoring moet zijn van de openbare orde. Anders moet de taxibranche de inspanningen van ILT afwachten.

Gepubliceerd door Taxi Arnhem Startax

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?