Kortingsknop op last van NMi uit Cabman-BCT gehaald

Bij de nieuwe configuratie en software-updates van de boordcomputer taxi van Cabman is het niet meer toegestaan om de kortingsknop te gebruiken. Deze is eruit gehaald op last van het NMi, dat de boordcomputers taximeter heeft gecertificeerd. De functie werd vaak gebruikt om aan het einde van een rit korting te geven, hetgeen in strijd is met de regels.Taxi Arnhem Centrale nieuws kortingsknop

De kortingsknop is jarenlang gedoogd maar NMi heeft Cabman nu gesommeerd om de functie niet langer deel te laten uitmaken van de boordcomputer. NMi beroept zich daarbij op de Europese wetgeving voor taximeters, en dan specifiek de functionaliteit. Daarin luidt een passage als volgt: “Een korting toepassen aan het einde van de rit is niet toegestaan. De taximeter zal de ritprijs die moet worden betaald permanent weergeven, zowel tijdens als na afloop van de rit.” Het is wel toegestaan om na afloop toevoegingen aan de prijs te doen, zoals bijvoorbeeld voor extra service, maar dat moet altijd een positief bedrag zijn. Om die reden kan het geen korting zijn.

Updates en aanpassingen

Dat heeft Cabman dus genoodzaakt om bij de laatste update de kortingsknop uit de BCT te halen. Deze release is er al wat langer maar vindt nu pas op grote schaal zijn weg naar de klanten. De BCT heeft diverse updates en aanpassingen gekregen voor de versie 2.1. Zo wordt nu getoond in welke status de taximeter zich bevindt: ‘tarief’ of ‘te betalen’. In het betaalscherm verspringt het bedrag op de taximeter tussen het meterbedrag en het totaalbedrag. Door een aantal grafische aanpassingen is ook de snelheid in het taximeterscherm verbeterd.

In de BCT 2.1 is Cabman ECO geoptimaliseerd en geheel klaar voor gebruik. Deze feature biedt inzicht in het rijgedrag en daarmee in het brandstofverbruik. Gegevens over stationair draaien, toerental, remmen en rijgedrag in bochten worden doorgestuurd naar de online omgeving van MobiliteitsNET. De chauffeurs worden beoordeeld met een rapportcijfers en krijgen direct feedback over het rijgedrag.  

Bugs en problemen opgelost

In de nieuwe versies zijn verder onder meer diverse bugs op het gebied van weergave en prestaties weggewerkt en problemen in verband met BCT-controles door de ILT zijn opgelost. Ook is de koppeling met de betaalterminal van MyPOS uitgebreid. Bedragen kunnen nu meteen naar de terminal worden gestuurd en hoeven daar niet meer met de hand op te worden ingevoerd.

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?