Klomp moet tóch arbeidstijd naar eerste adres uitbetalen

Klomp, Groepsvervoer, taxi, taxibedrijf

Klomp moet tóch met terugwerkende kracht de tijd die taxichauffeurs kwijt zijn naar het eerste ophaaladres uitbetalen volgens de Taxi Cao-regels. FNV Taxi heeft dinsdag alsnog gelijk gekregen van het Gerechtshof in Arnhem in de procedure die de vakbond had aangespannen tegen taxivervoerder Klomp uit Ede. Volgens het Hof handelt Klomp in strijd met de algemeen verbindend verklaarde CAO en moet zij daar direct mee stoppen. “Fantastisch nieuws voor de werknemers die eindelijk het loon krijgen wat ze verdienen”, reageert Minke Jansma, bestuurder van FNV Taxi.

Eerder had de Rechtbank Klomp nog het voordeel van de twijfel gegeven. Maar nu oordeelt het Gerechtshof dat Klomp direct moet stoppen met een regeling, waardoor de taxichauffeurs van Klomp alleen nog betaald krijgen als er iemand vervoerd wordt: ook de lege ritten moeten worden betaald.

Dreigend faillissement

De Rechtbank had eerder het verweer van Klomp gevolgd, dat door een dreigend faillissement een bodemprocedure afgewacht kon worden. FNV vond dat niet en ging in hoger beroep. In een zogenaamde spoedappel procedure geeft het Hof FNV nu volledig gelijk. Klomp moet alsnog de ingehouden arbeidstijd sinds september 2015 uitbetalen, op straffe van een dwangsom.

Minke Jansma, bestuurder bij FNV taxi, is blij met de uitspraak: “Door de vreemde uitspraak van de Rechtbank is er veel onrust ontstaan: bij de werknemers van Klomp, maar ook breder in de branche. Wij zijn blij dat het Hof nu uitspreekt dat de taxi cao hoe dan ook gevolgd moet worden, ook als het goedkoper is om dat eventjes niet te doen.”

Cao

Het Gerechtshof heeft vastgesteld dat de tekst van de cao duidelijk is. Chauffeurs nemen al jarenlang ‘hun’ auto na hun dienst mee naar huis. Zij hebben dan volgens de cao recht op loon over de tijd die zij gebruiken om van hun woning naar het eerste afhaaladres te rijden. Ook de rit terug naar huis en de eventuele lege ritten gedurende de dag om passagiers op te halen, moeten worden betaald. Alleen het eerste kwartier per dag hoeft, zoals ook FNV had betoogd, niet betaald te worden.

De uitspraak van het Hof heeft directe gevolgen voor de 550 chauffeurs van Klomp. Die hebben de afgelopen maanden minder loon gekregen, dat zij nu nabetaald moeten krijgen. Of zij dat ook daadwerkelijk krijgen, is volgens Jansma nog de vraag. “Klomp heeft in de procedure gezegd dat zij failliet gaan als de vorderingen worden toegewezen. Of dat ook gebeurt, zullen we moeten afwachten, maar dat Klomp er niet goed voor staat, is wel zeker.”

Aanbestedingen

Klomp Groepsvervoer uit Ede is een grote landelijke speler op de markt van leerlingenvervoer en patiëntenvervoer. In de afgelopen jaren heeft Klomp volgens FNV te laag ingeschreven op aanbestedingen van gemeenten. Klomp heeft recent opdrachten voor onder meer de gemeenten Rhenen en Veenendaal terug moeten geven, omdat Klomp die naar eigen zeggen niet meer zonder grote verliezen kon uitvoeren.

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?