Kabinet wil btw op taxirit verhogen naar 21 procent

Gepubliceerd op 17-06-2015 om 10:07
belastingdienst

Er dreigt een belastingverhoging op taxiritten. Het kabinet wil alle diensten die nu nog onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen, zoals taxivervoer, verhogen naar het standaardtarief van 21 procent. Dat is een van de bouwstenen in het kabinetsvoorstel voor herziening van het belastingstelsel dat woensdagavond wordt voorgelegd aan de oppositie.

In de plannen zullen alleen nog primaire levensmiddelen onder het tarief van 6 procent vallen. Dat hebben bronnen die bij de fiscale onderhandelingen van de coalitie betrokken zijn gelekt aan NRC.

Lasten op arbeid

Het voorstel voor de verhoging van het lage btw-tarief zal volgens het kabinet 4 tot 5 miljard euro moeten opleveren die kan worden ingezet op de gewenste verlaging van lasten op arbeid.

De maatregel heeft forse gevolgen voor taxibedrijven. Ze zullen flinke prijsverhogingen moeten doorvoeren om nog hetzelfde te verdienen op een ritje. En dat geldt voor zowel het zorgvervoer als de consumententaxi.

Zorginstellingen

Zorginstellingen rekenen namelijk voor hun diensten 0 procent btw. Dat betekent dat zij de btw niet kunnen terugvragen. Een btw-verhoging betekent ook voor hen dat het vervoersbudget met 15 procent omhoog moet. En mede gezien de forse bezuinigingen in de afgelopen jaren, zal dat geld er niet zijn.

Alleen voor zakelijke ritten zal het weinig verschil uitmaken, omdat bedrijven de betaalde btw kunnen terugvorderen. Maar dat is slechts 10 procent van de totale taximarkt.

Oppositie

Woensdagavond debatteert het kabinet (VVD en PvdA) met de oppositie over de plannen. Hun hulp is nodig om de herziening door de Eerste Kamer te krijgen. De definitieve plannen zullen tijdens Prinsjesdag in september aangekondigd worden.

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?