ILT doet inval bij Uber wegens illegale taxidienst UberPop

Gepubliceerd op 26-03-2015 om 12:14
inval Uber Amsterdam
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft donderdagochtend een inval gedaan bij het kantoor van Uber in Amsterdam. De toezichthouder wil inzage in de administratie van de taxidienst, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de illegale dienst UberPop. Dat bevestigt een woordvoerder van de ILT aan TaxiPro. De actie is uitgevoerd in samenwerking met de politie.

Bij het kantoor van Uber, gevestigd aan de Vijzelstraat in de hoofdstad, zijn diverse auto’s van de ILT gesignaleerd door een passerende taxichauffeur (zie foto). Door de documenten die bij de inval worden verkregen, moet het voor de controle-instantie duidelijk worden hoeveel het van oorsprong Amerikaanse bedrijf met UberPop verdient. Welke maatregelen in de toekomst eventueel worden genomen, deelt de ILT niet mee.

Uber geeft in een reactie aan dat het de inval beschouwt als een poging om concurrentie- en privacygevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen. Volgens het bedrijf wordengevestigde belangen beschermd in plaats van dat innovatie wordt omarmd.

Illegaal

Uber is met de dienst UberPop sinds vorig jaar actief in Nederland, onder meer in Amsterdam. Met die dienst kunnen particulieren taxiritten uitvoeren. Dit is echter illegaal, omdat de betreffende chauffeurs geen vergunning hebben.

Uber is dan ook in een juridisch gevecht verwikkeld met de overheid. Diverse chauffeurs hebben boetes gekregen, die door de app-aanbieder zijn aangevochten. Ondertussen blijft het bedrijf doorgaan met het aanbieden van de taxidienst. Sterker nog, de laatste tijd is het ook beschikbaar geworden in diverse andere grote steden in Nederland.

Ook in het buitenland is Uber het middelpunt van veel conflicten. Onder meer in België, waar de justitie eerder deze maand binnenviel. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf bij de zuiderburen de belasting ontduikt.

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?