Heerenveen geeft gebruikers wmo-vervoer vrije keuze

gehandicaptenvervoer, wmo-vervoer, taxi, taxichauffeur, rolstoelvervoer

Het wmo-vervoer in Heerenveen gaat op de schop. Per 12 augustus krijgen de gebruikers van deze vorm van taxivervoer vrije keuze. De gemeente kiest in het nieuwe beleid niet meer voor één vaste vervoerder, maar gaat uit van een aantal goedgekeurde taxibedrijven. De ruim 1.100 pashouders kunnen dan zelf beslissen welke van die vervoerders ze inschakelen.

Aanleiding voor de nieuwe opzet van het wmo-vervoer is volgens de gemeente de voorkeur van de raad voor het zogeheten Zeeuwse model: vrije keuze voor de gebruikers uit geselecteerde aanbieders die moeten voldoen aan vooraf bepaalde voorwaarden. Ook voor bepaalde vormen van zorg, zoals huishoudelijke hulp, hanteert de gemeente al een dergelijk model.

Actiegroep

Wat daarbij een rol gespeeld heeft is de grote hoeveelheid klachten die de afgelopen periode ontstonden over de kwaliteit van het wmo-vervoer. Na het faillissement van Oenema eind 2014 wordt dit vervoer door Witteveen uitgevoerd. Er volgde een handtekeningenactie en een zwartboek met een bundeling van klachten, waarna FNV Taxi, de lokale SP-fractie en de pashouders een gezamenlijke actiegroep oprichtten.

De actiegroep schreef een rapport met een inventarisatie van de klachten en kwam met een voorstel om de problemen op te lossen. Ook bedacht de actiegroep een alternatief voor aanbesteden met als uitgangspunt een vrije taxikeuze.

Voorlopige gunning

Dat gaat nu ook gebeuren vanaf 12 augustus. De gemeente gunt het wmo-vervoer aan zeven taxibedrijven, waaruit pashouders zelf mogen kiezen. De voorlopige gunning heeft inmiddels plaatsgevonden. Eind mei volgt de definitieve gunning. Voor die tijd wil de de gemeente nog geen namen bekend maken.

Taxi Koopmans heeft via zijn eigen kanalen al laten weten een van de geselecteerde partijen te zijn. Koopmans was een onderaannemer van Oenema en verzorgde een deel van de wmo-ritten. Dat werk stopte na de overname door Witteveen.

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of opmerkingen?